پلاک سازی، صنعت حکاکی بر روی صفحات فلزی در اندازه و ابعاد مختلف است که با بهره گیری از فلزات باکیفیت و روش های گوناگون صورت میپذیرد. در ادامه به بررسی انواع پلاک و پروسه ی ساخت آنها میپردازیم. همه اماکن، کوچه ها، ساختمان ها و خانه ها به پلاک و نشانه ای برای شناسایی و تمایز از سایر اماکن نیاز دارند.
مشخصات بسیاری از محصولات و تجهیزات صنعتی نیز بر روی قطعه ای فلزی حک میشود. روی لباس پرسنل شرکت ها، ادارات، کارخانه ها، بانک ها و… نیز پلاک حاوی نام و سمت فرد نصب میکنند. تابلوی شماره گذاری و معرفی کوچه ها، ساختمان ها، دفاتر، واحدهای مسکونی و تجاری، مطب پزشکان، نیم پلیت محصولات و تجهیزات تحت عنوان پلاک شناخته میشود.
صنعت حکاکی بر روی فلزات با روش های گوناگون به عنوان پلاک سازی شناخته میشود. پلاک ها قطعات فلزی در ابعاد و اندازه های مختلفی هستند که به منظور معرفی مکان به عنوان پلاک سر درب، معرفی مشخصات برخی وسایل و تجهیزات تحت عنوان نیم پلیت، نیم پلیت افراد و پلاک اتومبیل ها مورد استفاده قرار میگیرند. کیفیت ساخت پلاک به دو عامل جنس و کیفیت فلز مورد استفاده و روش طراحی و اجرای نقش پلاک، بستگی دارد.
آلومینیوم، استیل و برنج از فلزات استاندارد مورد استفاده در صنعت ساخت پلاک می باشند که ویژگی های منحصر بفردی دارند. ساخت پلاک ها از دیرباز به روش اسید شویی یا اسید شور انجام میشود. اسید شویی مرسوم ترین و قدیمی ترین روش تولید پلاک های فلزی می باشد که با بهره گیری از محلول اسیدی و شابلون اجرا میشود. ورود چاپ دیجیتال به عرصه ی ساخت پلاک، موجب ابداع روش های نوین و تنوع در این حوزه شده است.
طراحی و تولید پلاک به روش شیمیایی و با استفاده از مواد اسیدی طی پروسه ای حساس و دقیق در دمای کنترل شده اجرا میشود. طی این روش، قسمت های خاص با استفاده از پوشش های مخصوص، در برابر اثر اسید محافظت میشوند. واکنش شیمیایی سطح فلز با ماده ی اسیدی سبب خوردگی سطح فلز میشود و بدین صورت نقش و طرح مدنظر اجرا میشود. طرح پلاک های تهیه شده به روش شیمیایی، از ماندگاری و ثبات بالایی برخوردار هستند.
به گونه ای که از این روش برای طراحی و نقاشی روی تابلوهای فلزی بهره میگیرند. حکاکی و تولید پلاک به وسیله ی لیزر، روشی مدرن در صنعت ساخت پلاک محسوب میشود که از دقت بسیار بالایی برخوردار است. اجرای طرح پلاک به روش لیزر، بدون تماس فیزیکی انجام میشود. مزایای این روش شامل موارد زیر می باشند.
سرعت و دقت بالا در اجرای طرح
تنوع طرح های قابل اجرا
اجرای طرح روی انواع متریال
حکاکی طرح در عمق های مختلف
اجرای طرح های ظریف و پیچیده بدون نیاز به ساخت الگو
علاوه بر روش های فوق، با استفاده از چاپ افست، چاپ آنادایز و چاپ سابلیمیشن، پلاک های متنوع در سایز و رنگ های مختلف را تولید میکنند.
فلزات مقاوم با ویژگی های مختلف در صنعت پلاک سازی مورد استفاده قرار میگیرند که به روش های گوناگون حکاکی میشوند. آلومینیوم، استیل، برنج و روی پرکاربردترین فلزات در صنعت ساخت پلاک هستند که در ادامه به بررسی هر کدام می پردازیم.
• آلومینیوم با ویژگی های منحصر بفرد مانند؛ چکش خواری، خاصیت ضد زنگ، مقاوم و براق، در تولید پلاک ها مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. پلاک های آلومینیومی با استفاده از تکنیک چاپ افست در رنگها و طرح های متنوع تولید میشوند. رنگ آمیزی کوره ای و روکش ورنی در برخی از پلاک ها سبب افزایش مقاومت و کیفیت کار میشود. پلاک سر در منازل و نیم پلیت ها از جنس آلومینیوم می باشند.
• آلیاژ استیل یکی از فلزات محبوب و پر کاربرد در ساخت پلاک میباشد. پلاک های متنوع استیل با روش اسید شویی، چاپ استیل و حکاکی لیزری تهیه میشوند. تهیه ی پلاک استیل به روش اسید شویی به سایر روش ها ارجعیت دارد. پلاک های سردر ساختمان ها، موزه ها و معرفی دفاتر مختلف از جنس استیل می باشند. تنوع رنگ، ماندگاری،خاصیت ضد زنگ، مقاومت و درخشندگی از ویژگی های منحصر بفرد استیل در ساخت پلاک ها می باشد.
• فلز برنج آلیاژی از روی و مس است که از دیرباز مورد توجه صنعتگران بوده است. ماندگاری، خاصیت چکش خواری و تنوع در طراحی از ویژگی های منحصر بفرد این فلز در صنعت ساخت پلاک می باشد. اسید شویی و حکاکی با لیزر از روش های ساخت پلاک های برنجی می باشد که کیفیت طرح را دوچندان می کنند. تابلوهای معرفی، پلاک سردر ساختمان، تقدیرنامه ها و لوح های ماندگار از فلز برنج تهیه میشوند. پلاک های برنجی به دلیل مقاومت پایین در برابر رطوبت و آفتاب، مناسب نصب در داخل ساختمان می باشند.
صنعت پلاک سازی با هدف طراحی و تولید پلاک های مختلف با کاربردهای گوناگون می باشد. پلاک های اداری، پلاک مشخصات یا نیم پلیت و پلاک عددی از انواع پلاک های پرکاربرد محسوب میشوند که با استفاده از فلزهای مناسب اجرا میشوند.
• پلاک مشخصات به منظور درج اطلاعات و ویژگی های مهم محصولات صنعتی تولید میشود. اطلاعاتی مانند نام محصول، ویژگی های مهم، دستورالعمل و اخطار های ضروری روی پلاک های مشخصات ابزارآلات، تجهیزات، دستگاه ها و وسایل صنعتی درج میشوند. اغلب پلاک های مشخصات از جنس آلومینیوم یا استیل میباشند.
• پلاک های اداری و معرفی واحدها، نقش بسزایی در تسهیل امور ارباب رجوع ایفا میکنند. پلاک های موجود در ورودی ساختمان پزشکان، ساختمان های تجاری و اداری، پلاک های سر در اتاق شرکت ها و ادارات حاوی نام اشخاص، شغل و سمت افراد می باشند.
• بهترین نوع پلاک، پلاک های کدپستی و عددی نصب شده بر روی درب منازل هستند که در همه جا نصب شده اند. این پلاک ها که به عنوان پلاک شهرداری شناخته میشوند، اغلب از جنس فلز آلومینیوم می باشند.
به منظور مشاهده ی انواع پلاک های رنگی، طلایی و استیل می توان به مشاوران گیتی پلاک در ارتباط باشید.
مشاوره با مدیر فروش